Prevenció de la grip i el refredat

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

De refredats n’agafem tot l’any, però el caràcter epidèmic de la grip fa que aquesta sigui més estacional, essent la temporada de la grip habitualment entre octubre i finals de febrer, tot i que alguns anys s’allarga fins el març o fins i tot l’abril.

Prevenció del contagi de refredats i grips entre la gent gran

 • Vacunació per la grip, especialment de les persones grans, que constitueixen un grup de risc. Per als refredats no hi ha vacunes, però és important prendre les mesures següents per ajudar el sistema immunitari.
 • Tapar boca i nas quan s’esternuda o tus: amb un mocador de paper que llençarem immediatament a les escombraries. Si no es disposa de mocador, cal fer servir la cara interna del colze en lloc de la mà.
 • Rentat de mans: rentat de mans amb aigua o sabó o, si no és possible, amb tovalloletes o gel d’alcohol. Abans i després de tocar-se els ulls, el nas o la boca, d’atendre una persona malalta, de menjar, anar al lavabo o canviar bolquers. Después de tossir o esternudar, viatjar en transport públic, tornar del carrer, etc.
 • Evitar el contacte de proximitat: petons, abraçades, compartir gots o coberts…
 • Netejar amb freqüència les superfícies: taules, mobles, poms de les portes… En aquesta mena de superfícies els virus poden sobreviure-hi diversos dies. És convenient netejar amb productes de neteja i ventilar de tant en tant obrint les finestres.

La vacuna de la grip en la tercera edat

Entre el 5 % i el 15 % de la població de les grans ciutats pateix la grip cada any, assolint fins el 50 % en el cas de grups de població que es troben durant molt de temps en llocs tancats, com ara les residències per a la gent gran.

Cada any els investigadors determinen quins seran el virus més comuns durant la temporada i els inclouen en la vacuna antigripal. La vacuna comença a fer efecte aproximadament al cap de dues setmanes de la seva administració. La vacuna té una eficàcia d’entre un 70 i un 90 %, que vol dir que algunes de les persones que es vacunin contrauran la grip. Així doncs, és molt important que les persones que es trobin en contacte amb els grups de població en risc també es vacunin.

Segons la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGC), la vacunació contra la grip és imprescindible en les persones més grans de 60 anys. Vacunar-se és una mesura segura i efectiva, que redueix els casos d’hospitalització en més d’un 30%  i un 40% la mortalitat.

La prevenció de la grip i els refredats a les residències d’avis i als centres de dia de l’IRSJG

A les residències de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona posem en marxa el següent protocol per prevenir la grip:

 1. Campanya de vacunació dels residents.
 2. Vacunació dels treballadors de la residència.
 3. Regulació de les temperatures: mantenim una temperatura constant, al voltant dels 21ºC, per mitjà de bons sistemes de calefacció i d’aïllament tèrmic. Aquesta mesura també redueix el risc que els residents pateixin un augment de la pressió arterial com a conseqüència del fred.
 4. Ventilació. Les habitacions i els espais comuns es ventilen a diari per renovar l’aire, alhora que això també ajuda a mantenir un cert nivell d’humitat per evitar que l’ambient es ressequi.
 5. Treballem els hàbits d’higiene amb els nostres residents.
 6. Fisioteràpia respiratòria. Treballem a diari amb els nostres residents exercicis respiratoris. Els fem treballar el diafragma i l’abdomen amb inspiracions lentes i profundes, i els ensenyem a tossir i a expectorar. És un bon exercici per prevenir que un simple refredant esdevingui una afecció pulmonar greu.
 7. Dieta rica en vitamina C. Durant l’època hivernal augmentem la presència de verdura, peix i fruita amb un alt contingut en vitamina C.
 8. Vigilem la hidratació: els cuidadors els recorden als residents que han de beure líquid amb freqüència, encara que no tinguin set.
 9. Tenim cura que els nostres residents vagin ben abrigats. Recomanem a les famílies dels residents que els portin roba calenta, lleugera i còmoda. Els peucs i els mitjons de llana són molt recomanables. I, si els residents surten a fora, vigilem que portin la seva gorra, guants i roba d’abric.
0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported