Tractament de la grip i el refredat a la tercera edat

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Si en l’article anterior us parlàvem sobre la prevenció del contagi de la grip i el refredat, en aquest article us parlarem del tractament en cas que hagueu contret una d’aquestes malalties. Si no es produeixen complicacions, el tractament convencional de grips i refredats es dirigeix a alleujar-ne els símptomes i a reforçar el sistema immunològic per evitar complicacions.

Tractament farmacològic

 • Per a la febre, el malestar general i el dolor (muscular, mal de coll…): tractament analgèsic i antipirètic.
 • Per a la tos: per a la tos seca irritativa, antitusígens; per a la tos seca productiva, mucolítics; per a la tos productiva que costa d’arrencar, expectorants.
 • Gola irritada: caramels, comprimits o esprais.
 • Per a la congestió nasal: antihistamínics i descongestius, tractaments de neteja (sèrum fisiològic, aigua de mar…)
 • Per ajudar el sistema immunològic: vitamina C i zinc.

Important: Recordeu que no ens hem d’automedicar. Cal consultar sempre el metge, el farmacèutic o trucar al 061 per realitzar qualsevol consulta sobre la nostra salut. L’automedicació és especialment perillosa en les persones grans que pateixen múltiples patologies (diabetis, hipertensió arterial, etc.).

Són eficaços els antibiòtics i els antivirals en el tractament de la grip i el refredat?

Els antibiòtics no serveixen per combatre les malalties virals, com la grip i el refredat. Només s’utilitzaran sota prescripció mèdica, en cas que s’hagi produït una complicació bacteriana. L’ús inadequat dels antibiòtics només contribueix a crear resistències, cosa que posa en perill l’eficàcia i tractament de cada cop més infeccions d’origen bacterià.

D’altra banda, els antivirals només s’utilitzaran sota prescripció mèdica, en cas de grip, quan es prevegin complicacions en persones de risc.

Mesures higièniques i dietètiques per al tractament de la grip i el refredat

Les següents mesures en el tractament de la grip i el refredat ajuden a alleujar els símptomes i a evitar el contagi a altres persones del nostre entorn.

  • Mantenir l’ambient humit: ajuda a que el moc flueixi amb més facilitat. Es poden fer servir humidificadors o vaporitzadors.
  • Mantenir-se hidratat: bevent entre 1,5 i 2 litres de líquid cada dia, entre aigua, infusions i sucs. Ajuda a fer més fluïd el moc i a expulsar-lo.
  • Mantenir una dieta equilibrada i de fàcil digestió: brous, fruites i verdures riques en vitamina C ajudaran el sistema immunitari. Les begudes calentes i el brou de pollastre són un bon remei per pal·liar els símptomes del refredat i la grip. Beure líquids calents augmenta la velocitat del moc nasal, cosa que descongestiona les mucoses.
  • Tenir cura del nas: evitar mocar-se amb massa intensitat, per evitar el pas de la infecció a l’oïda i cuidar la zona perinasal per evitar petites esquerdes en la pell que puguin infectar-se.
  • Mantenir un estil de vida saludable: descansar, menjar sa, mantenir-se actiu, evitar l’alcohol i el tabac.
  • Rentar-se bé les mans i fer servir mocadors de paper, evitant la difusió de les gotes plenes dels gèrmens responsables del contagi.

Per saber més sobre la grip en les persones grans podeu consultar aquest vídeo.

I recordeu els signes que us han d’alarmar d’una complicació del refredat o d’una complicació de la grip. En aquests casos cal assistència mèdica!

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported