Beneficis de les sortides amb els residents

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

El darrer divendres de cada mes, a la Residencia San José (Burjassot, València), fem una sortida amb alguns dels nostres residents.
Visites a museus, exposicions, passejades per la ciutat o per l’entorn natural, les excursions són motiu d’il·lusió per als nostres grans. A més, aquestes sortides tenen un vessant terapèutic, donat que reporten beneficis físics, psicològics i socials.

Trencar la rutina, activar el cervell

La gent gran que participa en les excursions abandona la monotonia i trenca amb la rutina, sortint-se de les activitats que normalment es realitzen a la residència.
La rutina és bona per al nostre organisme, ens aporta comoditat, seguretat i ens ajuda a organitzar el temps, entre altres coses, però trencar-la de tant en tant i per bons motius ens aporta noves experiències i ens ajuda a mantenir el cervell actiu, generant noves connexions neuronals.

Els residents de la Residencia San José, a punt per sortir d'excursió

A punt per sortir! Excursió a Devesa Gardens i a L’Albufera.

Vida activa, vida il·lusionada

Es podria dir que les excursions comencen en els dies previs a la sortida, donat que comentem amb el grup el lloc al qual anirem, quina serà la roba més adient segons el clima i el lloc que visitarem, etc.

Planificar en grup, preparar-se per a la sortida i esperar el dia de l’excursió ocupa i il·lusiona els nostres residents.

Interacció social i benestar anímic

El divendres d’excursió s’ha convertit en una oportunitat perquè els residents interaccionin amb persones alienes a la Residència (conductor, recepcionistes, guies, altres visitants, etc.), amb la natura, amb l’entorn… Les activitats van més enllà de compartir l’espai o el temps, donat que enforteixen els vincles amb la resta de residents.

Els residents de la Residencia San José descansen en una terrasseta

Un agradable moment per descansar i conversar. Excursió a Devesa Gardens i a L’Albufera.

Orientació en l’espai i el temps

En el procés de planificació de la sortida comentem entre tots el lloc al qual anirem, preguntem als residents si en coneixen la ubicació, quina seria la ruta més adequada per arribar-hi, etc. Finalment, els citem amb data i hora perquè el dia previst estiguin a punt al lloc de trobada (recepció).

El dia de l’excursió, els residents contacten amb la realitat que els envolta i comproven com es va complint el que s’havia planificat.

Memòria col·lectiva

En les visites no només anem a veure, també anem a observar, a comprovar, a compartir i a comentar. Entre els assistents es creen grups en què, sense adonar-se’n, s’exercita la memòria en recordar i associar el que estan observant amb les seves pròpies vides i vivències. Cadascú té una història per explicar i, com en tots els grups, es van “robant la paraula” fins que cadascú ha narrat la seva experiència.

Reelaboració del discurs, relacions semàntiques

Quan tornem al centre molts comparteixen la seva experiència amb la resta de companys. Cadascú aporta una peça per reconstruir el que s’ha vist i entre tots armem el puzle d’aquest gran dia. Tot el ventall de processos cognitius es posa en marxa per poder expressar-se, però és la seva memòria la que està treballant al màxim per poder compartir l’experiència que han viscut. Treballem les interaccions positives i practiquem les habilitats de comunicació.

Los residentes de la residencia San José disfrutan de una paella en un restaurante de la Albufera.

En las excursiones también hay espacio para la gastronomía. Excursión a Devesa Gardens y La Albufera.

La resta del dia tot són comentaris i records. Els nostres grans estan més distesos, més oberts a la socialització i més motivats en tot el que fan. Les excursions fan que, per un dia, els residents que han participat canviïn la seva manera de veure el món, contagiant la resta de companys de la Residència.

Alguns exemples d’excursions de les residències de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , , , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported