Contes d’avis i àvies

Arxivat a Fer-se gran per a 11 abril 2017
0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Dediquem un article a contes per a nens que aborden el tema de la vellesa dels avis. Aquests poden ser ideals per regalar el Dia Internacional del Llibre, 23 d’Abril, Sant Jordi.

La importància dels avis i de les àvies

El paper que ocupen els avis dins la família és molt important i, sobretot, ho és l’inesborrable record que deixen en els infants. La seva figura és molt rellevant en el desenvolupament de les persones durant la infància, ja que és una etapa on s’adquireixen valors humans com el respecte, la responsabilitat, la sensibilitat, la tendresa o l’amor.

En les darreres dècades, per fomentar aquests valors, s’han creat contes educatius emotius, educatius, tendres i, sobretot, molt divertits en què els personatges principals són avis i àvies.

Es tracta de llibres il·lustrats, curts i molt fàcils de llegir i entendre, que tracten un ventall de temes que van des de com n’és de divertit fer coses amb els avis fins a temes relacionats amb la malaltia, la mort o fins i tot històries de fantasia amb avis que són superherois. També existeixen llibres adaptats als més petits que parlen sobre temes molt específics com per exemple com tractar amb afecte, amor i paciència les persones amb malalties degeneratives com l’Alzheimer o el Parkinson.

Aquests contes, sempre amb missatges positius plens d’esperança, volen fomentar el respecte envers les persones grans i ajudar els més petits a entendre l’envelliment i els processos de deteriorament com una cosa natural que forma part de la vida.

Idees de literatura infantil per Sant Jordi

1. “Abuelos”. Chema Heras (disponible en català)

Aquesta tendra història parla de dos vellets, en Manuel i la Manuela, que accepten amb naturalitat les empremtes que deixen els anys. Mostra l’afecte que pot existir quan el cos s’apaga i descobreix els avantatges que suposa viure amb un somriure als llavis.

 

2. “Abuelita, ¿te acuerdas?”. Laura Langston

La protagonista és la Marga, una nena que adora la seva àvia i intenta ajudar-la a superar la falta de memòria. El final és molt tendre, us convidem a llegir-lo!

 

 

3. “Brazos largos”. Jackeline de Barros

És la història d’una àvia i la seva néta descobrint la vida cada una en un extrem del fil del temps. Juntes comparteixen moments inoblidables de diversió i aprenentatge mutu, teixint una complicitat especial entre elles.

 

4. “Cosas que me gustan de mis abuelos”. Tracey Moroney

El personatge protagonista explica com se sent amb cadascun dels seus avis, què li agrada fer amb ells i com se l’estimen. Mostra diferents situacions de la vida quotidiana dels nens amb els seus avis per generar un pensament positiu.

 

5. “¿Dónde está el abuelo?”. Mar Cortina i Amparo Peguero (disponible en català)

Algun dia, els avis, les àvies i altres persones que estimem, moren i ens deixen. La mort acompanya la vida, forma part d’ella. Un text molt bonic sobre una vivència difícil, il·lustrat amb una sensibilitat serena.

 

6. “El jardín del abuelo”. Lane Smith

És la història d’un avi que havia tingut una vida esplèndida i que ara ja no la recorda o almenys no pot nomenar-la… Un llibre tant enigmàtic com bonic, que explora les formes de comunicació que vencen l’envelliment i l’oblit.

 

7. “Estás en la luna”. Carmen Montalban (disponible en català)

Baraka pertany a un poble desterrat en què la gent gran preserva la memòria col·lectiva; a la seva àvia, però, se li esvaeixen els records com el vent del desert esborra les petjades de la sorra.

 

 

8. El periódico del abuelo”. Mónica Campabadal (disponible en català)

És la història d’un nen i un avi que comparteixen diferents moments. Aquest conte és diferent de la resta, ja que destaca pel seu format allargat que permet una experiència de lectura visual especial.

 

9. “Elmer y su abuelo Eldo”. David Mckee (disponible en català)

Els protagonistes són l’Elmer, un elefant multicolor, i el seu avi Eldo. Un àlbum amb il·lustracions que criden l’atenció dels nens i que convida a gaudir de la companyia dels avis mitjançant textos senzills, amb onomatopeies i cançons que animen a la relectura.

 

10. “La abuela necesita besitos”. Ana Bergua (disponible en català)

La Maria és una nena petita que no entén per què la seva àvia no és la mateixa d’abans. Aquest llibre serveix per explicar als petits que els avis necessiten suport, paciència, amor i petons de la seva família mentre sofreixen malalties com l’Alzheimer o la demència senil.

 

11. “La abuela durmiente”. Roberto Parmeggiani

Abans de quedar-se adormida, l’àvia cuinava, llegia i contava contes; més tard va començar a fer coses estranyes… Un preciós llibre per a totes les àvies i avis que obliden i per tots els nens i nenes que cuiden d’ells.

 

12. “Mi abuelo y yo”. Núria Parera  (disponible en català)

Una tendra història sobre com, amb la màgia d’una relació entre un avi i la seva néta, es pot viure l’absència d’un ser estimat d’una manera menys dolorosa.

 

 

13. “Me han cambiado el abuelo”. Chus Díaz (disponible en català)

L’avi de la protagonista no sembla el mateix de sempre… fins i tot sospita que no és la mateixa persona. La qüestió però, és que ha millorat i potser ara no vol que torni a canviar.

 

 

14. “Superabuelos”. Concha López i Rafael Salmerón

La història parla sobre l’Avi Conill, l’Àvia Conilla i els seus vuit néts. Una història totalment recomanable.

 

 

15. “Te quiero, abuela”. Giles Andreae (disponible en català)

La relació tan especial que existeix entre un nen i la seva àvia queda fidelment reflectida en aquest àlbum amb magnífiques il·lustracions plenes de tendresa. Fet perquè àvies i néts gaudeixin del màgic moment de llegir un conte plegats.

 

16. “Tú, yo y el alzheimer”. Arturo Blasco

És un còmic per a nens i nenes entre els 6 i els 12 anys, que ajuda els més petits a afrontar amb més coneixement el diagnòstic de l’Alzheimer en persones properes a ells, com per exemple, els seus avis.

 

17. “Qué raro está el abuelo”. Violeta i Jara Morales

Què li estarà passant a l’avi? Com podem ajudar-lo? Un relat sobre l’Alzheimer, un conte sobre les relacions familiars en moments de crisi i sobre l’amor incondicional d’un nét cap al seu avi.

 

 

Altres recomanacions:

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

L'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona compta amb diverses clíniques i centres residencials per a la gent gran...
0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported