Seguretat a la xarxa per a la gent gran

Arxivat a Fer-se gran per a 6 Març 2018
0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Tal com vèiem al post Gent gran connectada, les persones de més de 60 anys cada cop empren més Internet i la xarxa com a eines de comunicació. Tot i així, quan les persones grans arriben a Internet, la majoria desconeixen els seus riscos, de la mateixa manera que els nens i els adolescents.

Alhora, però, la xarxa els pot ser molt útil, no només per veure els seus nets per Skype, sinó que també per:

 • Llegir diaris online amb la mida de lletra que necessitin.
 • Veure la tele i escoltar la ràdio.
 • Trobar números de telèfon o adreces que necessitin.
 • Realitzar gestions, com ara transferències bancàries, compres al supermercat, o demanar hora al seu CAP.
 • Trobar ex-companys de l’escola, la feina o familiars a través de les xarxes socials.

És per això que és important que, davant de tots aquests avantatges per a ells i dels riscos als que s’enfronten, ens prenguem amb interès la tasca de guiar-los en l’ús de la xarxa i de configurar un entorn que sigui segur per a ells.

Un estudi de 2014 als Estats Units, de l’empresa de seguretat informàtica McAfee, mostrava que els usuaris d’Internet de més de 60 anys invertien una mitjana de 5 hores en línia, i que el 80% de persones grans utilitzava les xarxes socials.

Una de les situacions més alarmants que exposava l’informe és que més del 50% d’aquests usuaris havien compartit voluntàriament informació personal amb individus que no havien conegut mai en persona.

Seguretat a la xarxa per a la gent gran

Recomanacions bàsiques de seguretat a la xarxa

Al vostre smartphone o telèfon mòbil

 • Protegiu l’accés a les funcions del telèfon amb un codi de bloqueig de pantalla o altres eines que us ofereixi el vostre model de telèfon. Quan l’enceneu, si no poseu cap mecanisme de protecció, qualsevol persona podria utilitzar-lo o accedir a dades personals.
 • Instal·leu un antivirus que us protegeixi dels programes maliciosos.
 • Aneu amb compte amb els enllaços que rebeu mitjançant WhatsApp o Facebook Messenger, per exemple. Un enllaç que desconeixeu i que no ve acompanyat d’alguna explicació per part de la persona que us l’ha enviat us podria connectar amb serveis de pagament o descarregar algun virus. Si no esteu segurs de la seva fiabilitat, pregunteu a la persona que us l’ha enviat si efectivament ho ha fet i si és fiable.

Al vostre ordinador

 • Feu servir tecnologia de seguretat informàtica acreditada i mantingueu-la actualitzada. Instal·leu sempre software tallafocs i de detecció d’intrusions i mantingueu-los actualitzats.
 • Utilitzeu els navegadors Web més recents i instal·leu les actualitzacions de seguretat. Si feu servir Microsoft Windows, activeu la funció “Actualització automàtica”.
 • Pot ser una bona idea que els vostres fills, nets o informàtics de confiança us ajudin amb aquestes tasques.

A l’hora de descarregar i instal·lar programes a través de la xarxa:

 • Extremeu l’atenció als llocs web que requereixin la instal·lació de software. Llegiu sempre els acords de llicència i cancel·leu el procés d’instal·lació en cas de dubte o si es pretén instal·lar un altre programa, a més del que es desitjava instal·lar. Si cal, demaneu ajuda a altres persones per instal·lar allò que volgueu.

Al correu electrònic.

 • Desconfieu dels missatges de correu electrònic inesperats o amb aspecte estrany.
 • No obriu mai els arxius adjunts ni feu clic als enllaços que apareguin en aquests missatges de correu sospitosos o de persones desconegudes. Tingueu en compte, també, que us pot arribar un correu electrònic d’una persona coneguda que hagi estat enviat automàticament perquè el seu correu està infectat per algun virus.
 • Extremeu les precaucions davant de correus electrònics que us demanin informació personal, dades d’accés o contrasenyes d’algun compte, ofereixin un pagament o un premi sense motiu (per exemple, sense haver participat), o demanin l’enviament de diners.
 • La vostra entitat bancària mai us demanarà dades personals o d’accés per correu electrònic ni cap altra via. Hi ha correus que imiten a la perfecció la imatge dels bancs i que fins i tot contenen enllaços que porten a pàgines web que semblen idèntiques a la de l’entitat bancària en qüestió.

Amb les contrasenyes:

 • Feu servir una contrasenya que sigui difícil d’endevinar i canvieu-la de tant en tant.
 • Una contrasenya segura hauria de:
  1. Tenir 8 caràcters com a mínim.
  2. Combinar números, lletres i altres caràcters.
 • Una contrasenya segura no hauria d’incloure:
  1. Dates de naixement, números de telèfon o seqüències numèriques fàcils del tipus: 12345678, 0000000, etc.
  2. Nom i/o cognoms, en totes les seves variacions (tampoc escrits del revés).

A l’hora de realitzar compres o utilitzar sites on tenim les nostres dades personals (Gmail, Hotmail, webs de xarxes socials com Facebook, Amazon, etc.)

 • Assegureu-vos que el lloc web és un lloc segur. Per això, cal buscar dues senyals que ens ho confirmin: la “s” a la URL: (httpS://) i cercar la icona del candau:
  Chrome:
  Chrome: icona de web segura
  Firefox:
  Firefox: icona de web segura
  Internet Explorer / Microsoft Edge:
  Internet Explorer i Edge: icona de web segura
 • Tanqueu la sessió després d’utilitzar un ordinador o tauleta compartit.
 • No us connecteu a xarxes WiFi públiques a l’hora de fer transaccions personals. Per exemple, si sou a una cafeteria, és possible que hi hagi més persones connectades que estiguin ‘escoltant’ la vostra transacció a Internet. És millor fer transaccions bancàries, compres en línia i altres tràmits des d’una xarxa segura.
 • Aneu en compte amb les compres en línia. Llegiu les polítiques de privacitat del lloc web per saber quina informació recopilen i amb qui la comparteixen.
 • Utilitzeu una targeta de crèdit per comprar, ja que aquesta és la millor manera d’estar cobert en cas de frau.
 • Comproveu amb el vostre banc o caixa les mesures de seguretat per a les compres en línia.
 • Comproveu periòdicament l’extracte de la targeta de crèdit per assegurar-vos que ningú l’ha utilitzat sense el vostre consentiment. Comuniqueu immediatament a la vostra entitat bancària qualsevol frau o irregularitat.

A les xarxes socials:

 • Mantingueu la privacitat. Facebook, per exemple, permet configurar amb qui compartim les nostres publicacions perquè no tothom pugui veure-les. Us recomanem compartir-les només amb les persones que hàgim admès com a amistats a la xarxa.
 • Denuncieu els problemes. Informeu el lloc web de qualsevol contacte no desitjat o de contingut inapropiat. La major part de les xarxes socials compten amb un mecanisme per fer-ho. Aviseu també els vostres familiars de qualsevol situació sospitosa o incòmoda que us trobeu a la xarxa.
 • No proporcioneu informació personal (telèfon, adreça física, número de compte bancari… a desconeguts que trobeu a la xarxa).
 • No accepteu peticions d’amistat de persones que no coneixeu. Un dels fraus habituals relacionats amb la gent gran a Facebook és el de persones que demanen amistat i, un cop s’hi confia, demanen diners perquè tenen algun problema personal greu.

Recursos de formació per estar segurs a la xarxa

En aquesta pàgina: http://formaciononline.chaval.es/ hi podeu trobar un recurs formatiu per a la capacitació online de la seguretat dels menors a la xarxa. Tot i que està pensat per als nens, la major part de les recomanacions també són útils per a les persones grans i fa servir un llenguatge entenedor i visual.

Software per estar segurs a la xarxa

Diverses empreses de software ofereixen complets productes per garantir la seguretat del teu ordinador o del teu mòbil a la xarxa. A continuació us en proposem alguns:

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , , ,

L'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona compta amb diverses clíniques i centres residencials per a la gent gran...
0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported