A les residències geriàtriques de l’IRSJG, estem connectats

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Als centres residencials de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona fem ús de les noves tecnologies, tant a l’hora d’organitzar tallers per treballar aspectes cognitius i motrius, com per estar informats i connectats amb els familiars.

A la Residència San José treballem amb les tauletes digitals

A la Residència San José de Burjassot es realitzen moltes activitats en grup entorn a les noves tecnologies. Per exemple:

  • Es fan debats sobre temes d’interès en què els residents utilitzen la tauleta per buscar informació o ampliar notícies de la premsa i comentar-les.
  • Mensualment es treballa una comunitat autònoma: amb la tauleta cerquen informació sobre història, costums, menjars típics, música…
  • Es duen a terme activitats lúdiques com un karaoke amb cançons de la seva època.
  • Se’ls dóna a conèixer webs que poden ser del seu interès, com ara la web del centre o la web de Dignitas Vitae.
  • Es treballa la memòria veient imatges de Burjassot i de la València antiga i moderna.
  • Tant en grup com individualment es treballa l’estimulació cognitiva amb Apps a la tauleta.

La majoria dels residents dels nostres Centres no tenen mòbil, però el petit sector que sí que en té (i que va en augment) en fa ús només per comunicar-se amb els familiars i les seves amistats.

Alguns dels residents també tenen portàtil i l’utilitzen a la seva habitació.

La pissarra digital del Centre Geriàtric Maria Gay

El Centre Geriàtric Maria Gay de Girona l’any passat va estrenar una pissarra digital interactiva que permet als residents poder fer ús de les noves tecnologies.

A aquest element digital se li dóna molt ús i s’aprofita al màxim en:

  • Tallers de memòria, realitzant exercicis en grup o de manera individual. La pantalla permet fer activitats en què el resident s’ha d’aixecar i interactuar.
  • Diversos actes que es realitzen al Centre, com ara el pessebre vivent d’aquest Nadal 2017.
  • El bingo dels divendres, on el bombo ha estat substituït per la pantalla digital, cosa que permet mostrar els números perquè tots els residents puguin seguir millor el joc.

El Centre Geriàtric Maria Gay també compta amb un espai que disposa de wifi, d’una pantalla digital gran i d’un PC amb connexió a internet per a ús dels pacients, és l’espai cibergr@n.

La xarxa wifi de la Residència Nazaret

A la Residència Nazaret de Malgrat de Mar hi ha habilitat un espai al gimnàs on està instal·lat un ordinador per si algun resident vol connectar-se a Internet. L’any passat, a més, es va instal·lar xarxa wifi, que permet als residents connectar-se a Internet des de qualsevol lloc de la residència.

Tot i que hi ha pocs residents que facin servir les noves tecnologies, entre els que ho fan n’hi ha que fan servir l’ordinador portàtil, altres la tauleta o el mòbil. D’aquesta manera uns escolten música, altres parlen per WhatsApp i un resident fins i tot es documenta sobre la Barcelona antiga per escriure històries que recorda de quan era petit.

Aquests recursos també s’aprofiten per als tallers de musicoteràpia, en què compten ampliar els seus recursos amb una pissarra digital interactiva que la Residència Nazaret té previst adquirir enguany.

A la Residència Tura apropem les tecnologies a la gent gran

A la Residència Santa Maria del Tura d’Olot vam realitzar, el 2017, uns tallers intergeneracionals per apropar les noves tecnologies a la gent gran. El taller, que es feia de manera quinzenal, era conduït per dos joves de l’escola PIA i es dirigia, en cada sessió, a un petit grup d’entre 3 i 5 usuaris, persones grans amb bones capacitats cognitives. En aquests tallers els joves presentaven tant l’ús bàsic dels diferents dispositius (ordinadors, mòbils i tauletes) com el funcionament d’algunes aplicacions als nostres residents.

La durada del projecte va ser d’un trimestre i els residents van valorar molt positivament l’experiència amb els joves.

Cada cop més els residents que ingressen disposen de mòbil, tauletes i portàtils i fan ús de la xarxa wifi del centre.

 

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , , , , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported