Planificar la vellesa en família (I)

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

L’esperança de vida en el nostre país no deixa de créixer, cada vegada vivim més anys i amb una millor qualitat de vida i moltes vegades ens oblidem de pensar com volem viure quan arribem a la vellesa.

Abordar el futur dels nostres majors de manera tranquil·la, valenta i honesta ajuda a prendre una decisió informada i poder garantitzar la vida que es vol portar a la vellesa, conservant el benestar i la qualitat de vida de tota la família.

Les famílies, habitualment, no ens enfrontem a la possibilitat de que els nostres pares o avis necessitin ser atesos en algun moment i és en aquestes situacions quan s’han de prendre decisions d’urgència, moltes vegades sense consens.

Com volen viure l’edat avançada els nostres pares? Quines opcions serien les millors per a tota la família? Es tracta de preguntes molt importants i lo ideal seria tenir una planificació anticipada d’aquest moment, de com es vol ser cuidat en cas de que sigui necessari. Crear un pla de futur entre tots ens aportará confiança i tranquilitat.

Vellesa i dependència, dos temes difícils

Tots pensem en allò que passarà a la vellesa però sovint preferim no tractar el tema per que ens fa por.

Tractar el tema de la vellesa amb la família sol generar emocions que ens dificulten parlar-lo amb naturalitat. Saber que els nostres pares o avis ens expressaran les seves pors pot angoixar-nos. Per a la majoria de nosaltres sempre han sigut un pilar i ens han ajudat i escoltat quan ho hem necessitat. L’intercanvi de papers pot ser difícil d’assimilar. A més, al pensar en algunes possibilitats, com per exemple l’ingrés en una residència de gent gran, algunes persones es poden sentir culpables. En general, parlar de l’envelliment ens obliga a afrontar les nostres pròpies pors al respecte.

Per què s’ha de parlar del futur amb els nostres familiars?

  • Empoderament i dignitat. La persona gran sent que té el control sobre la seva vida. Ella decideix com vol que sigui, amb el respecte i recolzament de la família.
  • Seguretat i confiança. La persona gran sent que está ben atesa en el futur i es respectará el que ella mateixa hagi decidit.

Quan s’ha de tractar el tema?

Algunes institucions parlen de la regla 70-40: si el vostre familiar té 70 anys o més i vosaltres en teniu 40 o més, ha arribat el moment de tenir la conversació.

A més, si la persona gran pateix algun tipus de dependència, ja sigui lleu o moderada, és important garantitzar que decideixi el que vulgui pel seu futur en les millors condicions.

En el cas de que es valori un possible ingrés residencial o l’assistència de la persona a un centre de dia, els centres residencials de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona disposen de serveis d’atenció psicològica i atenció a les famílies dedicats a oferir orientació per afrontar de la millor forma possible aquestes situacions i donar a conèixer els recursos i ajudes disponibles.

 

A l’article Planificar la vellesa en família (II) donem algunes pautes per abordar la conversació sobre el futur dels nostres familiars. Que hauríem de tenir en compte abans de tractar el tema?, Quins aspectes del context ens poden ajudar a tenir un millor diàleg? Quina és la millor actitud?

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported