Mobiliari adequat a les necessitats de la gent gran

Arxivat a Cuidadors per a 13 novembre 2017
0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

L’ergonomia és la disciplina que avalúa l’adaptació d’un entorn, en aquest article parlarem de l’ergonomia del mobiliari que estudia la millor forma de que aquest s’adeqüi a la persona a la que va destinat. Les nostres capacitats i les nostres necessitats varien en funció de diferents factors com pot ser l’edat, limitacions funcionals, etc, així doncs un entorn pot ser discapacitant si les persones grans tenen dificultats al utilitzar el mobiliari d’ús qüotidià com son els llits, les butaques, cadires, etc.

L’adaptació del mobiliari a les característiques de les persones de la tercera edat pot ser suficient per afavorir la seva independència i millorar la seva qualitat de vida ja que promou la seguretat, potencia l’habilitat per realitzar activitats de la vida diària, redueix les barreres a la mobilitat i compensa les pèrdues d’habilitats físiques, psíquiques i sensorials.

T’has preguntat mai quines exigències ha de reunir una butaca per a una persona gran o quines son les recomanacions ergonòmiques generals que ha de complir?

En aquest article parlarem de les característiques que ha de tenir el mobiliari perquè aquest sigui el més adequat possible a les necessitats de les persones grans.

Què cal tenir en compte per escollir el mobiliari més adient per a la gent gran?

Per escollir el mobiliari que millor s’adapti a les persones de la tercera edat i proporcioni comoditat i facilitat d’ús s’han de tenir en compte les següents característiques generals:

  • Facilitar l’acció d’aixecar-se.
  • Tamany adequat a les necessitats.
  • Mantenir l’estabilitat postural.
  • Oferir una distribució de les pressions òptima.
  • Oferir seguretat a l’usuari.
  • Oferir un recolzament estable.
  • Permetre l’accés de la persona cuidadora.

Aspectes concrets del mobiliari 

  • Llits:

Els llits geriàtrics han de permetre poder incorporar a la persona sense grans esforços, per exemple amb un motor que faciliti la mobilització. Es pot disminuir el risc de caiguda amb aquest motor que permet que el llit baixi a un nivell còmode perquè la persona gran pugui aixecar-se del mateix.

  • Seients:

Les cadires i butaques destinades a la tercera edat és molt important que mantinguin l’estabilitat postural. Els seients per a persones grans haurien de tenir una distribució de les pressions òptima per oferir més comoditat i un millor confort. També és important que aquests estiguin fabricats amb un material pràctic per a la seva neteja i que aquest sigui antilliscant per evitar caigudes per moviments bruscs

Per a un major confort de la persona de la tercera edat que no tingui un bon to muscular i pugui sentir-se més còmode són molt adequades les butaques reclinables amb orelleres.

Els reposa braços, robusts i ferms, a cada costat del seient proporcionen un recolzament extra a l’usuari i són especialment útils per aquelles persones que tenen mobilitat reduïda o poca força en les seves extremitats inferiors, facilitant així el gest d’aixecar-se.

El respatller de les butaques facilita que el resident es mantingui en una postura correcta, és a dir, recta, evitant qualsevol mala posició o una sobre càrrega en zones determinades de la columna vertebral.

Que el seient tingui reposa peus per descansar les cames, evita que la persona es cansi mentre estigui assentada. Mantenir els peus una mica elevats fa que la columna quedi recolzada en el respatller millorant el recolzament lumbar i reduint al màxim la fatiga i la tensió que es pugui acumular en aquesta zona. Els reposapeus també són molt útils per aquest col·lectiu, moltes persones de la tercera edat pateixen inflamació a les cames per problemes circulatoris i l’ús del reposapeus afavoreix el reg sanguini i s’eviten malestars.

Si el seient no disposa de reposa peus, s’ha de tenir en compte que l’alçada sigui òptima, que aquesta permeti, amb l’esquena recolzada en el respatller, que els peus toquin al terra amb tota la planta millorant també el recolzament lumbar.

  • Taules:

És recomanable que siguin d’una mida petita per tal d’aconseguir més mobilitat al dormitori.

En el cas de taules per exterior, s’ha de tenir en compte el clima per exemple que aquestes siguin amb ombrel·les per evitar el sol en l’època de més calor.

Residència Nazaret. Un exemple d’ergonomia

La Residència Nazaret de Malgrat de Mar (Barcelona) ha renovat recentment el seu mobiliari, seguint una política de millora continuada i cerca de la màxima qualitat en l’atenció al resident.

El mobiliari és important per a qualsevol persona, però en el cas dels qui tenen mobilitat reduïda o un cert grau de discapacitat o dependència, passa a jugar un paper crucial en el seu benestar, seguretat i autonomia.

En tots els centres geriàtrics de l’Institut de Religioses San Josep de Girona es segueix un model d’atenció integral a la persona en el qual es cuiden al màxim tots els detalls que afecten a la vida del resident.

Volem que els nostres residents se sentin com a casa però, en aquest cas, podem anar més enllà: els nostres centres ofereixen unes comoditats i facilitats de les quals difícilment es disposa en una llar. D’aquesta forma, els ancians poden guanyar autonomia dins d’un entorn segur i adaptat al màxim a la seva realitat.

Com a exemple d’alguns d’aquests elements:

Renovació de llits 

Els llits de la Residèmcia Nazaret, preparats per a poder incorporar a la persona sense gran esforços, gràcies a un motor que permet que el llit baixi i el resident es pugui aixecar sense necessitar ajuda.

Renovació de butaques 

Les nostres noves butaques permeten mantenir l’estabilitat postural gràcies al respatller que facilita al resident una postura correcta. Són reclinables i amb orelleres per obtenir la màxima comoditat.

Tenen reposa braços per facilitar el gest d’aixecar-se i reposa peus que ajuden a descarregar la tensió en zones concretes de la columna vertebral.

El seu material és antilliscant per evitar caigudes per moviments bruscs i a la vegada facilita la seva neteja.

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , , , ,

L'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona compta amb diverses clíniques i centres residencials per a la gent gran...
0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported