El mandala com a teràpia d’estimulació cognitiva en persones grans

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

A la Residencia San José de Burjassot (València) i a la Residència Santa Maria del Tura d’Olot, s’han posat en funcionament uns tallers terapèutics d’expressió plàstica que ajuden a l’estimulació cognitiva de les persones grans, activant mecanismes tant físics, com psicològics, emocionals i mentals. En aquests tallers de dibuix i manualitats, depenent dels objectius que es pretenen aconseguir, es practiquen mètodes concrets de com dibuixar i pintar lletres per formar frases o la tècnica del mandala.

Què són els mandales?

Els mandales, originaris de l’Índia i el nom de la qual significa “cercle o roda en la seva forma perfecta”, representen el mapa del cosmos: una petita mostra totalitzadora de la projecció geomètrica del món. És un art mil·lenari que permet, per mitjà d’un suport gràfic, arribar a la meditació i a la concentració, per esprémer la nostra creativitat i naturalesa, millorant així la motricitat fina i l’autoestima. Es tracta d’una comunicació no verbal adequada per interactuar amb persones grans, als qui de vegades els resulta difícil la comunicació mitjançant el llenguatge.

Teràpia amb mandales. A qui va dirigit?

La pràctica dels mandales és accessible a tothom i pot acompanyar en qualsevol etapa de la vida: tant a petits com a majors, ja que no requereix conèixer una disciplina determinada.

Com es treballen els mandales?

El mandala pot treballar-se de dues formes:

 • creant-ho
 • acolorint un ja construït

En aquesta segona forma, solament cal emplenar de color els diferents elements geomètrics, escollint cada persona els colors, el tipus de pintura o la intensitat del color en funció del seu estat d’ànim.

Depenent de l’objectiu que es vulgui aconseguir i de les característiques de la persona que el realitzi, s’elaboraran pautes de com pintar cada dibuix d’un mateix color o que s’usin tants colors com desitgin. En ser una expressió de l’ànima, les formes, els símbols i els colors que es trien tenen un profund contingut que brolla de les arrels del nostre ésser, harmonitzant el nostre món interior amb l’exterior.

A mesura que es va avançant amb el dibuix, les persones van descobrint que és una meravellosa oportunitat de veure la vida des d’una altra perspectiva, una visió més profunda de tot.

Per poder romandre tranquils, amb la ment en repòs, i poder fluir a través del disseny i del color, és molt important tenir en compte factors com la llum de la sala, la música, l’olor, la respiració, la disposició de tots els materials o la posició corporal.

La idea és obrir a poc a poc un concepte natural i energètic, aportant equilibri, concentració i benestar.Mandala

Tècniques per pintar un mandala

Existeixen dues tècniques principals per pintar un mandala:

 • des de fora cap a dins. Això significa que la persona vol “buscar el seu centre” i contactar amb l’essència del seu subconscient.
 • des d’endins cap a fora, indicant un ànim d’exterioritzar les emocions i treure el que es porta dins.

No cal ser perfeccionista en pintar. S’ha de deixar fluir la intuïció segons el que dictamini l’ànim i gaudir mentre es pinta.
En acabar, és recomanable dedicar una estona a un mateix, contemplar el treball i acabar de donar sentit a què s’ha fet. En el cas de no acabar el mandala en aquest moment, és millor deixar-ho i començar un de nou la pròxima vegada que vulgui realitzar el taller perquè es faci concorde a l’estat d’ànim d’aquest moment.

Beneficis psicològics de la teràpia amb mandales

Psicològicament, la realització d’un mandala és considerada com una bona eina per facilitar l’equilibri psicològic de la gent gran.

Aquesta tècnica pot ajudar a treballar:

 • la concentració
 • la paciència
 • l’activació de l’energia positiva
 • la focalització de l’atenció
 • la meditació profunda per elevar el nivell de consciència
 • l’expansió de la capacitat de la ment
 • l’entrenament de la memòria

Mandala colorejat pels participants al Taller de Mandales de la Residència Santa Maria del Tura, a Olot.

L’estimulació cognitiva amb mandales permet l’activació dels dos hemisferis del cervell.

L’hemisferi dret és global i no verbal, on resideixen capacitats com la imaginació, la intuïció, la creativitat, la inspiració o l’espai. En canvi, l’hemisferi esquerre és lògic i verbal, on s’estableixen les competències de la racionalitat, el detall o la coherència. Aquests dos hemisferis es complementen quan, després del dibuix, es realitzen comentaris verbals, estimulant així les connexions de les xarxes neuronals.

Finalment, la realització dels mandales també afavoreix el nexe entre nosaltres i les persones amb qui realitzen el taller. La satisfacció, emoció i orgull que se sent per una persona major en observar que ha realitzat amb èxit el mandala ajuda a fomentar la seva autoestima.

Més informació

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , , , , , , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported