La hipertensió i la gent gran

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

La hipertensió arterial o HTA és una malaltia crònica caracteritzada per una pressió elevada de la sang a les artèries. N’hi ha de dos tipus: la hipertensió primària o essencial (més del 95% dels casos), en què no hi ha una causa que l’expliqui, i la hipertensió secundària, que es produeix com a conseqüència d’altres afeccions com tumors o malalties renals.

Es considera que una persona pateix hipertensió quan les xifres de la pressió arterial sistòlica (PAS) ≥ 140 mmHg i/o de les xifres de pressió arterial diastòlica (PAD) ≥ 90 mmHg són elevades.

La HTA és una de les malalties cròniques de major incidència en persones grans i es calcula que el 50% de les persones amb més de 60 anys la pateix.

Els perills de la hipertensió arterial

La hipertensió arterial és una afecció asimptomàtica però fàcil de detectar i si no es diagnostica a temps pot tenir conseqüències greus sobre la salut. La HTA és un factor de risc fonamental en el desenvolupament de malalties cardiovasculars, infart de miocardi, accidents cerebrovasculars, afeccions renals, etc.

La hipertensió arterial però, no només afecta la gent gran i s’ha demostrat que pot provocar danys en les artèries de persones de qualsevol edat.

Mesures per prevenir i tractar la hipertensió arterial

Hi ha una sèrie de mesures que poden servir per prevenir o tractar la hipertensió, a més d’ajudar les persones de qualsevol edat a prevenir possibles problemes de salut:

 • Vigilar el pes corporal i, en cas que sigui necessari, reduir-lo. A les persones a qui els sobra més d’un 10 % de greix corporal, la hipertensió els millora quan perden pes.
 • Adoptar una alimentació saludable.
 • Evitar el sedentarisme i fer activitat física.
 • Eliminar el tabac.
 • Reduir o eliminar el consum d’alcohol.
 • Controlar l’estrès.

A més, normalment, i en el cas de les persones grans, el metge possiblement recomanarà algun tractament farmacològic tenint en compte l’historial mèdic de la persona i les possibles interaccions amb altres medicaments.

Activitat física contra la hipertensió arterial

S’ha demostrat que evitar el sedentarisme i practicar alguna activitat física poden ajudar a prevenir i tractar la hipertensió arterial.  De fet, les persones que no practiquen exercici físic tenen major de risc de patir HTA, concretament entre un 30-50% més.

Tant si es pateix hipertensió com si no, és convenient consultar el metge abans de fer qualsevol activitat física perquè, i sobretot en el cas de la gent gran amb hipertensió, hi pot haver persones amb alguna patologia cardiovascular prèvia, per a les quals no sigui recomanable practicar determinades activitats.

Activitat física per reduir hipertensió

L’activitat física pot ajudar a controlar la hipertensió (residents del Centre Geriàtric Maria Gay de Girona fan exercici al parc).

En tot cas, la recomanació seria practicar algun exercici físic aeròbic i moderat com caminar, nedar, ballar, anar en bicicleta…

L’ideal seria fer exercici entre 30-45 minuts al dia, 5 dies per setmana.

Recomanacions dietètiques contra la hipertensió arterial

Les recomanacions dietètiques per a les persones grans amb hipertensió arterial no difereixen gaire de les recomanacions per a d’altres persones que no pateixen aquesta afecció, tot i que cal parar especial atenció en el consum de determinats aliments i reforçar el d’aquells que protegeixen el cor i les artèries.

Es recomana adoptar una alimentació basada en:

 • Fruites.
 • Hortalisses i verdures.
 • Cereals integrals i els seus derivats: pasta, arròs, pa…
 • Lactis desnatats o semidesnatats.
 • Carns magres: pollastre, conill, gall d’indi…
 • Peix blau.
 • Fruits secs.

Darrerament s’està investigant sobre la possible relació del calci, el magnesi i el potassi en la reducció de la hipertensió arterial. Sembla que un augment en la ingesta d’aquests minerals podria ajudar a excretar el sodi, un mineral habitualment relacionat amb la hipertensió.

Peres i plàtans són riques en potasi.

Les peres i els plàtans són rics en potasi. La relació d’aquest mineral amb la reducció de la hipertensió arterial s’està estudiant.

D’altra banda, els elements que cal vigilar per prevenir i/o tractar la hipertensió serien:

 • L’aportació de sodi.
 • La ingesta total de greixos en la dieta i, en especial, dels greixos saturats.
 • La ingesta d’alcohol.
 • La ingesta de sucre, que pot provocar un augment de pes, a més de relacionar-se amb la diabetis de tipus 2, una altra afecció bastant comú en les persones grans.

Tot i que l’efecte de la reducció de la ingesta de sodi sobre la tensió d’una persona varia entre individus diferents (hi ha persones més o menys resistents al sodi), habitualment es recomana prendre menys de 5 gr. de sal comuna per dia (una culleradeta de café plena).

Més informació

 • Alimentació baixa en sal. En aquest article expliquem com identificar i calcular la sal (i el sodi) que consumim. També com podem reduir-ne la ingesta sense deixar de gaudir del menjar.
 • Tensión alta. Infografia en línia d’Eroski Consumer que explica què és la hipertensió arterial, causes, símptomes i recomanacions.
0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , , , , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported