Combatre la inapetència estival

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

A l’estiu cal tenir cura de l’alimentació i seguir una dieta sana i equilibrada. En especial els infants i les persones grans, ja que tenen un altre tipus de metabolisme i els costa més mantenir-se correctament hidratats durant els mesos de més calor.

Causes de la inapetència estival

Les causes de la inapetència en la gent gran són diverses: el fet d’estar malalt, la depressió, alguns tractaments farmacològics, la falta de mobilitat, la sequedat de la boca, la disfàgia, tenir la boca en mal estat, etc. Aquest problema s’agreuja a l’estiu, amb la calor. Si, a més, la persona gran està malalta, és quan necessita més nutrients per recuperar-se però, alhora, té menys ganes de menjar. Això és un cercle viciós perillós perquè porta a la desnutrició i a l’agreujament del seu estat de salut. És per això que cal estar atent a senyals d’alarma com ara la disminució del pes o el fet que rebutgin els plats que més els agradaven.

El consum d’aliments i la freqüència en què mengem varia en els mesos d’estiu degut, principalment, a les altes temperatures. Amb la calor és possible que disminueixi l’apetència perquè l’organisme consumeix menys energia per mantenir la temperatura corporal i degut a això tenim més sensació de l’estómac saciat. La gana desapareix, i tendim a consumir plats freds. En definitiva, degut a les altes temperatures, a l’estiu ens venen de gust aliments lleugers i refrescants.

El canvi de rutines en els mesos de més calor també fa que la freqüència del consum d’aliments es vegi alterada. En el cas de les persones grans, habituament la rutina diària  varia, ja sigui per un canvi en l’horari del passeig habitual per evitar les hores de més calor, o per gaudir d’alguna altre activitat: s’amplien les oportunitats per disfrutar de la naturalesa, fer una excursió, aprofitar una visita guiada, o qualsevol altre activitat a l’aire lliure. En conseqüència dediquem menys temps a la compra d’aliments i menys temps a cuinar-los.  

shutterstock_215831632

L’estiu és una època ideal per cuidar l’alimentació i seguir una dieta sana i equilibrada, però sense deixar de disfrutar dels nostres plats. És un bon moment per reduir el consum de calories i evitar els àpats abundants.

Aliments per combatre la inapetència estival

Us proposem aliments que ajudaran a combatre aquesta inapetència estival:

  • Les cremes i les sopes fredes són una gran opció per mantenir-nos hidratats i nodrits en els dies més calorosos. A l’estiu trobem una gran varietat d’hortalisses mediterrànies per elaborar gaspatxo, cremes i sopes fredes. Són una font de vitamines i antioxidants i són una opció molt pràctica per a les persones grans, ja que sovint tenen dificultats per mastegar.
  • Aliments rics en aigua: cal assegurar el consum de fruites diàriament durant tot l’estiu com a refrigeri al matí o a la tarda, sobretot les fruites que tenen un alt contingut d’aigua, com ara la síndria o el meló.
  • A l’estiu moltes vegades ens oblidem dels  llegums però, a nivell nutricional, no haurien de faltar, com a mínim un cop per setmana. Per exemple, una amanida freda de llegums és una excel·lent opció per menjar a l’estiu.
  • Les amanides agafen importància en els menús d’estiu, ja que ens ofereixen aliments saludables i fàcils de digerir. Són una bona opció per gaudir de la varietat d’hortalisses mediterrànies que tenim a l’abast i ens permeten combinar molts aliments.
  • També els aliments com els ous, el peix i la carn blanca ens aporten proteïnes de bona qualitat en la nostra dieta. El peix blau, aprofitant que ara és el temps del bonítol, de la tonyina, de les anxoves, de les sardines… tampoc haurien de faltar en la nostra dieta, com a mínim un cop per setmana.
  • Els greixos no s’han de suprimir, sinó que cal triar aliments amb greixos saludables com són l’alvocat, el peix blau, els fruits secs, les llavors, l’oli d’oliva verge…
  • Per hidratar-nos, les infusions de plantes medicinals són molt adequades. Plantes com ara la menta, la melissa o l’anís són una bona opció per refrescar-nos.
  • Sempre i quan la ingesta de sal no sigui contraproduent en el cas de que es pateixi hipertensió arterial, malalties cardiovasculars, insuficiència renal, osteoporosi, etc… o el metge ens hagi limitat el seu consum, és recomanable augmentar el consum d’algues i d’alguns condiments salats, salsa de soja o miso per exemple. Això ens ajudarà a combatre la pèrdua de minerals ja que a l’estiu amb la calor suem més i perdem més minerals que durant l’hivern.
  • Els liquats de fruites i hortalisses i els brous de verdures i algues són ideals per remineralitzar i hidratar l’organisme.
  • Recorda que per beure la millor opció és l’aigua, tant durant els àpats com entre hores. L’aigua és l’única beguda bàsica i vital.

Amb la calor i les vacances, a part de la importància de mantenir una bona alimentació i estar ben nodrits, no ens hem d’oblidar d’alimentar l’esperit amb família o amics, gaudint i disfrutant del que més ens agradi ja sigui a la platja o a la muntanya, escoltant música, llegint o passejant però que ens faci viure el present amb plenitut.

Granissats i orxata pels residents de la Residencia San José

A la Residencia San José (Burjassot, València) gaudeixen del jardí passant una estona a la fresca amb orxates i granissats.

A les Residències de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona adaptem els menús d’estiu per tal de continuar oferint una dieta equilibrada, que vingui de gust menjar amb la calor i que complementi l’ingesta d’aigua i altres líquids per tal de mantenir una bona hidratació de la nostra gent gran.

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , , , , , , , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported