Beneficis del ioga per a la gent gran

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

El ioga és una activitat física molt recomanable per a persones de la tercera edat pels seus beneficis, tant físics, psicològics com socials. En persones grans és bo tenir en compte aquesta pràctica, la qual mai és tard per començar-la.

La pràctica del ioga ha de ser regular. Els professors experts són els encarregats d’ensenyar les postures del ioga més adequades per a la gent de la tercera edat i ajudar a corregir moviments inadequats per prevenir lesions freqüents i perilloses en persones grans.

Si es tenen problemes ossis o musculars és important primer consultar amb un metge perquè li pugui indicar quines postures són les més apropiades per realitzar els exercicis.

Amb la pràctica regular del ioga poden corregir-se molts dels problemes associats amb l’edat com són l’insomni, la falta d’iniciativa, circulació insuficient, problemes digestius, estimular la flexibilitat muscular i corregir la postura ajudant a millorar l’estat físic. Practicar ioga ajuda també a obtenir més energia i tenir una actitud més positiva davant la vida.

A continuació mostrem una sèrie de beneficis tant físics com a psicològics i socials que s’obtenen amb la pràctica regular del ioga.

Beneficis físics del ioga

Els beneficis físics que s’obtenen principalment amb la pràctica d’aquesta disciplina són:

  • Augment de la flexibilitat. Les persones grans, amb el pas del temps, solen perdre mobilitat i flexibilitat. El ioga permet practicar alguns exercicis senzills d’estirament que ajuden a disminuir aquest procés.
  • Millora de l’equilibri. Per a les persones de la tercera edat mantenir l’equilibri és molt important, ja que són propensos a caure i patir lesions òssies. La pràctica del ioga ajuda a millorar l’equilibri i per tant a reduir aquest problema.
  • Manteniment de la massa muscular. Les persones que deixen de fer activitat física van perdent força. El ioga ajuda a les persones grans a mantenir la seva massa muscular.
  • Millora de la respiració. El ioga ensenya com respirar correctament. Per a les persones grans saber respirar de manera adequada és molt important, ja que ajuda significativament a relaxar-se i alleujar algunes malalties de caràcter respiratori.

Beneficis psicològics del ioga

Com s’ha comentat en la introducció, el ioga no només millora aspectes físics, sinó que també ajuda a exercitar la ment. Alguns dels aspectes més beneficiosos a nivell psicològic són:

  • Millora de la memòria. La pràctica regular de ioga ajuda a minimitzar els problemes cognitius i emocionals que sovint precedeixen a l’Alzheimer i altres formes de demència.
  • Millora l’estat d’ànim. A causa de l’augment de serotonina, la pràctica regular de ioga, produeix millores significatives en pacients amb depressió i ansietat influint positivament en l’humor de qui ho practica.
  • Redueix l’estrès. La pràctica del ioga redueix els nivells de cortisol, l’hormona encarregada de regular les situacions estressants. Realitzar aquesta disciplina ajuda a baixar els nivells d’aquesta hormona, i per tant, reduir l’estrès.
  • Millora el somni. Una de les funcions de la serotonina és la d’augmentar la producció de melatonina, hormona encarregada de regular els cicles del somni. La pràctica del ioga augmenta els nivells de serotonina pel que ajuda a dormir millor.
  • Concentració i relaxació. La pràctica del ioga requereix concentració, és una activitat en la qual cos i ment estan en harmonia produint un estat de relaxació intensa.

Beneficis socials del ioga

És una disciplina que es pot practicar en grup. Pot utilitzar-se com a eina per ajudar a la gent gran a relacionar-se amb persones de la mateixa edat i passar una estona en bona companyia.

  • Redueix el sentiment de depressió i soledat. La depressió tendeix a aïllar-nos i en aquests casos la soledat és molt mala companya. En aquest sentit, la pràctica del ioga ajuda a relacionar-nos amb altres persones i conèixer a gent nova pel que ajuda a combatre la depressió i la soledat.
  • Millora les relacions socials. El ioga i la meditació ajuden a mantenir la ment feliç i relaxada ajudant a afrontar de manera sensible les nostres relacions diàries amb la família, amics o éssers estimats. Quan un es troba bé es relaciona amb els altres amb major amabilitat i té la capacitat de construir relacions més equilibrades i profundes.

Recomanacions a l’hora de practicar ioga

  1. Fer els exercicis sota la supervisió d’un professional per evitar lesions.
  2. En cas de tenir problemes ossis o musculars primer consultar amb un metge perquè li pugui indicar quines postures són les més indicades per practicar.
  3. Si tens lesions o cirurgies prèvies, el millor és que l’hi comentis al teu professor en arribar a la classe.
  4. Deixa que el teu cos s’adapti als nous exercicis, als nous moviments, sense forçar. Descobriràs músculs que no sabies que existien i que mai has exercitat. Amb la pràctica aniràs fent a poc a poc, cada vegada més.
  5. Pregunta tots els dubtes al teu professor. És preferible entendre bé alguna cosa abans de fer-ho.
  6. Per tenir la concentració necessària per poder realitzar una postura correctament és important, en la mesura del possible, centrar la teva ment i la teva atenció en la respiració.
  7. La relaxació al final d’una classe de ioga és fonamental per completar la presa de consciència del nostre cos. Per tan, gaudeix de la relaxació final.
  8. Realitzar la classe en un lloc obert i a l’aire lliure et permet poder veure sortir el sol, escoltar el so de la naturalesa, sentir-la, olorar-la, observar-la… sense cap dubte, un moment únic.
  9. Tracti de menjar petites quantitats abans de practicar ioga. L’ideal és menjar un parell d’hores abans de fer ioga, si això no és possible es recomana ingerir aliments almenys una hora abans de la pràctica de les postures.
  10. La roba per practicar ioga ha de ser còmode, que permeti moure’s lliurament.
0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported