Apps per entrenar la ment (I)

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

No hi ha dubte que és important mantenir-se actiu mentalment i física per trobar-se bé.

En la tercera edat, quan ens retirem de la vida laboral, saber mantenir-se actiu, més enllà de les obligacions, és especialment important: cal que trobem activitats que ens mantinguin en marxa tant en l’aspecte físic, com en el social i en l’intel·lectual.

Les maneres de fer-ho poden ser molt diverses i, sens dubte, les millors activitats seran les que ens vingui més de gust fer i les que ens permetin gaudir-les en companyia, ja que de vegades el fet de no deixar plantats els amics ens ajudarà a evitar les excuses que ens fan quedar-nos quiets a casa asseguts al sofà.

Però també és veritat que les noves tecnologies -i especialment el telèfon mòbil, que va sempre amb nosaltres-, ens permeten mantenir-nos actius mentalment en qualsevol lloc i de manera immediata, sense necessitar preparació o planificació. A més, les noves tecnologies ens acosten a les generacions més joves, ja que fàcilment poden compartir-se amb els néts o els fills, que de ben segur ens podran ajudar a descarregar o a configurar les aplicacions.

Per a la prevenció de l’alzhèimer i altres demències, així com en la part no farmacològica del tractament d’aquestes malalties, és important treballar la memòria, l’atenció, la lògica i l’observació. Hi ha moltes apps o aplicacions disponibles i gratuïtes per a telèfons mòbils intel·ligents i/o tauletes tàctils Android o iPhone, però abans d’aprofundir en aquest tema aclarirem alguns conceptes bàsics.

Apps, smartphones, tauletes tàctils, Android, iOS… què vol dir tot això?

Una app o aplicació mòbil és un programa informàtic que s’ha desenvolupat per fer-lo servir en un dispositiu mòbil, és a dir, en un smartphone (o telèfon mòbil intel·ligent) o en una tauleta tàctil.

Tauleta iPad i Smartphones

Imatges d’una tauleta tàctil i de dos smartphones o telèfons mòbils intel·ligents. Un smartphone és un telèfon mòbil que permet instal·lar apps i fer servir algunes funcions d’un ordinador de butxaca (accedir a Internet, correu electrònic…)

Els dispositius mòbils poden tenir diferents sistemes operatius, que són els programes informàtics que els fan funcionar, i els més estesos són els sistemes operatius Android i iOS (aquest darrer emprat en els populars mòbils iPhone i tauletes iPad).

Icones de Google Play i Apple Store

Icones d’accés a les botigues virtuals “Google Play” per Android, i “Apple Store” per iOS.

Les aplicacions mòbils normalment es poden trobar i descarregar al nostre ordinador des de botigues virtuals, i cada sistema operatiu té la seva pròpia: Google Play per descarregar apps per a Android, i Apple Store per a les apps per a iOS. Moltes apps són gratuïtes o es venen a preus molt assequibles.

Dins aquestes botigues virtuals hi ha moltíssimes aplicacions mòbils, pel que convé tenir en compte algunes recomanacions abans de descarregar-les.

Recomanacions per triar Apps per a l’entrenament del cervell de la gent gran

L’important, a l’hora de triar una App amb l’objectiu de treballar les capacitats mentals dels més grans, és:

  • Que sigui atractiva i “addictiva”, en el bon sentit de la paraula. I, si és possible, que la seva estètica agradi tant a grans com a nens.

  • Que sigui fàcil d’usar, és a dir, que no presenti barreres idiomàtiques, que sigui fàcil de configurar, que tingui un funcionament clar…

  • Que permeti diversos nivells de dificultat, de manera que el joc es pugui adaptar (ja sigui a través de la configuració o dinàmicament mentre l’usuari juga) a les capacitats de l’usuari.

  • Que no tingui elements que confonguin l’usuari (publicitat massa intrusiva…)

La quantitat d’apps que hi ha a Google Play i a l’Apple Store és inabastable pel que som conscients de que localitzar, descarregar i provar aplicacions mòbils que serveixin per mantenir el cervell en forma i que siguin adequades per la gent gran pot ser frustant. És per això que en propers articles us oferirem una llista d’aplicacions recomanades per a dispositius mòbils Android i iOS.

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , , , , , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported