A la tardor activa’t i practica l’envelliment actiu

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Després de l’estiu i d’un canvi de rutines per adaptar-nos als dies més calorosos arriba la tardor. Aquest és un bon moment per posar-nos en marxa i reemprendre les activitats que vam deixar aparcades per la calor o bé per començar-ne de noves.
Moltes activitats aporten a la gent gran uns clars beneficis per a la salut: millorar la condició física, afavorir les relacions socials, mantenir uns hàbits saludables i sobretot passar-s’ho molt bé!

Activitat física per a gent gran: un món de possibilitats

Entre la gent gran és molt important mantenir un nivell de força i de massa muscular òptim per evitar caigudes que provoquen fractures. La tardor és una bona època per posar-nos objectius que millorin la nostra salut, podem començar per reservar una estona al dia per fer exercici físic. Amb l’activitat física i el treball de força muscular i d’impacte es pot millorar l’osteoporosi (degeneració òssia muscular). Es pot fer exercici físic gaudint activament del lleure realitzant activitats com la petanca, el tai-txí, la marxa nòrdica, el ioga o el ball.

p1190002

Espai amb varietat d’elements per a practicar exercici físic al jardí de la Residència San José de Burjassot, València.

Les relacions socials i la gent gran: la millor medicina!

  • Centres Cívics o Casals

Anar a un Centre Cívic o a un Casal per a persones de la tercera edat també és una bona opció per a la gent gran, ja que és un espai de punt de trobada i relació on es participa de la vida del barri o del poble, enriquint així les relacions socials. No hem d’oblidar que una vida social plena és essencial per mantenir un bon estat d’ànim i una actitud positiva davant la vida.
En un Centre Cívic o en un Casal es pot disfrutar de diverses activitats orientades a fomentar la participació social i les relacions intergeneracionals dirigides a promoure la salut.
També es pot gaudir de cursos de formació i promoció de l’ús de les noves tecnologies que a la vegada ajuden a mantenir el cervell actiu i prevenir el deteriorament cognitiu.

  • Centres de Dia

Els Centres de dia, són una altra alternativa per activar-nos i evitar l’aïllament i la solitud quan envellim. És tracta d’una opció ideal per a aquelles persones grans que volen compartir moments de tertúlia i tenir relacions socials durant el dia però prefereixen continuar vivint a casa seva i mantenir-se integrats i vinculats al seu entorn familiar i social. Aquests centres estan pensats per atendre les necessitats d’activitat física, intel·lectual i d’oci de la millor manera possible i per aquelles persones grans a qui els resulta difícil omplir l’agenda i escollir quines activitats volen realitzar. En aquest article et donem alguns consells per triar un centre de dia.

I, si vols saber com és un dia al centre d’atenció diürna Maria Gay de Girona t’ho expliquem en aquest vídeo.

p1140111

Terrassa per als residents del Centre de Dia i de la Residència San José de Burjassot, València.

  • Cafè i tertúlia

Una altra manera d’activar-nos després de les vacances d’estiu és gaudir i participar d’una tertúlia, ja que permet fomentar l’amistat, estrènyer les relacions socials i també enriquir la cultura dels assistents. Les tertúlies literàries suposen un aprenentatge cultural en què diverses persones intercanvien impressions, troben sentit als textos que llegeixen i aporten les seves opinions; així doncs, és una bona opció per mantenir activa la ment de les persones grans. Hi ha cafeteries que organitzen tertúlies, són espais on pots seure una estona a compartir un cafè o infusió, en el que pots exposar idees i opinions i deixar-te portar.

  • Participar en un voluntariat o banc del temps

Els sèniors jubilats poden aportar la seva experiència i coneixement a través d’un voluntariat, convertint-se en un recurs social per a la comunitat. D’aquesta manera, les persones grans, mantenen la satisfacció personal derivada del treball i de l’activitat a través del voluntariat.
Una de les majors inquietuds de la tercera edat és la necessitat de voler sentir-se útils a la societat i a través del voluntariat s’enriqueix la vida de les persones beneficiàries, però sobretot s’enriqueix l’autoestima de les persones que el fan.
Una altre manera de mantenir-se actiu és participar en els Bancs del Temps, espais on pots intercanviar habilitats, coneixements i serveis puntuals, com ara acompanyaments o petites tasques domèstiques, a més de ser un espai de sociabilitat. S’estableix, doncs, una relació en la que tothom hi guanya.

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , , , , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported