Consells per utilitzar la música amb els nostres avis

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
musica-residencia-nazaret

Gaudint de la música, a la Residencia San José (Burjassot, València)

La música és un sistema de comunicació universal. Des d’antic el fem servir per expressar i transmetre emocions. Ens ajuda a concentrar-nos, ens activa per treballar millor, ens ajuda a superar moments d’angoixa o de tristesa.

La música és cada cop més utilitzada com a eina terapèutica en múltiples malalties. Per què no aprofitar aquest poder terapèutic de la música a casa per ajudar-nos a tenir cura de les persones grans? Ens pot ajudar a motivar-los perquè es moguin una mica i, en les persones grans més dependents ens pot ajudar a calmar els estats d’angoixa i que estiguin més predisposats a col·laborar en les tasques diàries com la higiene o vestir-se.

Si a la teva vida hi ha una persona gran que gaudia de la música però que ja no n’escolta, anima-la a reprendre aquesta passió. Hi pot guanyar moltes coses i no hi té res a perdre. Alguns consells:

  • Si aquesta persona tocava un instrument, intenta que torni a tocar-lo. Si té un instrument a casa que ja no fa servir, treu-li la pols i fes-li afinar, si cal; si ja no el té, pots buscar-n’hi un de segona mà.
  • Si tu i aquesta persona canteu o toqueu instruments, feu el possible per fer-ho junts, especialment si no ho heu fet abans. La música pot crear un lligam molt especial.
  • Si li agradava la música però no era músic, pregunta-li quina era la seva música preferida (estil, músics, cançons). Amb poc temps li pots preparar un MP3 que sigui fàcil d’utilitzar amb els seus temes preferits ja carregats.
  • A més, per Internet també podem trobar canals de ràdio que emeten tot el dia un tipus de música determinat. Per exemple: a http://www.kope.es/ hi ha canals de música per a cada dècada: anys 30, anys 40, anys 50, anys 60, anys 70… En aquest cas, gran part de la música és en anglès. Però també podem trobar música en espanyola a la xarxa. Per exemple, a Youtube, podem cercar “música en español años 50” i segur que trobarem algun recull que els agradi.
    També, a Yes FM podem trobar diversos canals de música filtrant per la temàtica “Recuerdas”, com ara: “Lo mejor de la copla”, “Los maravillosos 60”, “Boleros eternos”, “Grupos españoles de los 60”…

T’oferim també una llista de cançons que han elaborat en aquest blog de terapeutes ocupacionals que fan servir la música amb persones grans.

Una música per a cada situació

A continuació us donem alguns consells per triar la música més adequada en cada situació:

Música per millorar l’estat d’ànim

Les cançons especials per a cada persona seran les que tindran més poder per despertar el seu interès i atenció. Les cançons populars a la seva joventut i les seves músiques preferides poden ajudar a millorar el seu estat d’ànim i facilitar les activitats diàries com la higiene o vestir-se, que de vegades poden esdevenir problemàtiques.

Música estimulant

La música swing i la salsa, o la música pop dels anys de joventut sovint inspiren el ball i el moviment en les persones que pateixen demència, motivant-los a realitzar l’exercici físic que tant necessiten.

Música per calmar estats d’agitació

La música clàssica suau, les cançons de bressol o una música instrumental de fons poc rítmica redueixen l’agitació i l’ansietat. També pot ser recomanable canalitzar aquesta agitació en una activitat rítmica com ara cantar, picar de mans o de peus, o fer servir instruments de percussió.

Música reconfortant i per connectar

Per crear una sensació de confort i seguretat, així com per afavorir la participació, poden ser molt útils les cançons populars amb lletres fàcils de recordar, que molts vam aprendre de petits.

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported