Gent gran connectada

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Tot i que la gent gran no ha nascut en l’era de les noves tecnologies de la comunicació, cada vegada més persones grans s’interessen per conèixer el món digital, convertint-se poc a poc en avis 3.0. Les noves generacions d’avis i àvies, tot i no ser natius digitals, trenquen amb l’estereotip de persona desconnectada del món online.

Utilitzar aplicacions com WhatsApp o tenir un perfil a les xarxes socials els permet estar informats del que passa al món i connectats amb els seus familiars i amics. A més, el fet que les persones de la tercera edat estiguin connectades els aporta altres beneficis, com evitar la soledat, contactar amb antics amics o potenciar l’oci.

Aplicacions de comunicació per estar connectats a la tercera edat

Tal com s’explica en un informe elaborat per VidaCaixa i Obra Social “la Caixa”, els jubilats espanyols tenen de mitjana 3 dispositius electrònics: tres de cada quatre tenen un ordinador, el 70% té un smartphone i el 45% té una tauleta.

Les aplicacions que més utilitzen les persones grans per comunicar-se són:

  • WhatsApp, sens dubte un dels canals més utilitzat per la tercera edat.
  • El correu electrònic.
  • Facebook, la xarxa social que els permet estar connectats amb familiars i amics.
  • Skype, que els permet fer videoconferències i parlar amb familiars o amics que viuen lluny.
  • Youtube, que els permet veure vídeos i que ja forma part del temps d’oci de moltes persones grans.
  • Twitter, un dels millors canals per a la gent gran que vol estar informada de l’actualitat de forma ràpida i fàcil.
  • Linkedin, una xarxa social professional que segueixen mantenint aquells que ja la utilitzaven abans d’arribar a la jubilació.

A banda de les xarxes socials, hi ha moltes Apps o aplicacions disponibles i gratuïtes per a telèfons mòbils intel·ligents i/o tauletes tàctils que permeten passar una bona estona i mantenir el cervell àgil. En aquest article et donem alguns consells per a escollir Apps per a l’entrenament del cervell de la gent gran.

O si ho prefereixes, pots veure aquest rànquing d’Apps que serveixen per estimular l’activitat mental i que estan dissenyades per funcionar en dispositius amb sistema operatiu Android o bé per a dispositius iOS.

Beneficis que aporta estar connectat

Està demostrat que les persones grans connectades són més actives mentalment i que l’ús de les noves tecnologies els aporten beneficis:

  • Millora la qualitat de vida, sobretot quan l’activitat es practica en grup, ja que es treballen habilitats i característiques socials com la interacció.
  • Els ajuda a mantenir-se actius i saludables. L’aprenentatge de les noves tecnologies estimula l’activitat mental de les persones grans.
  • Afavoreix l’autonomia enfortint la independència.
  • Permet mantenir i ampliar la xarxa de contactes. El correu electrònic i la missatgeria instantània agilitzen la comunicació amb altres persones.

L’escletxa digital de la gent gran

Tot i que les noves tecnologies suposen molts avantatges per a la tercera edat, moltes persones grans se’n senten allunyades. Aquesta sensació genera una escletxa digital que és important que anem reduint. Vegem amb una mica més de detall les raons d’aquest allunyament:

  • El desconeixement. Moltes persones grans desconeixen els usos d’aquests dispositius, que els poden ajudar a millorar la seva qualitat de vida.
  • La complexitat del seu ús. A moltes persones les angoixa el fet d’endinsar-se en un món complex: tenen por d’equivocar-se, de cometre errors que no sàpiguen resoldre, d’esborrar informació sense voler…
  • La manca de recursos econòmics. L’accés als dispositius i la tecnologia més actual està limitat per uns costos elevats.
  • L’exclusió de la tercera edat dels anuncis de productes tecnològics, que rarament protagonitzen les persones grans. Són productes que no van dirigits a aquest sector de la població, cosa que els genera un sentiment d’indiferència.

Com apropar les tecnologies de la comunicació a la gent gran

Una de les claus per apropar les tecnologies de la comunicació a la gent gran és despertar la seva curiositat a través de temes que els interessin.

Cal començar fent ús de les aplicacions de més fàcil maneig, anant a poc a poc en les explicacions i en la introducció de nous conceptes i usos. Amb paciència i remarcant els èxits aconseguits se’ls anima a no desesperar-se i a no abandonar-ne la pràctica.

Tampoc cal oblidar-se, a l’hora d’introduir les persones grans en les tecnologies de la comunicació, de tractar els aspectes relacionats amb la seguretat a la xarxa, tema que tractarem en un proper post.

Si voleu més informació sobre la gent gran i l’ús de la tecnologia mòbil, llegiu aquesta entrevista amb Mireia Fernández-Ardèvol, experta en comunicació mòbil, gent gran i TIC.

També podeu obtenir més informació sobre iniciatives formatives per a la gent gran per trencar la bretxa digital en aquest reportatge de Betevé.

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×

Etiquetes: , , , , ,

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 0 Flares ×
Licencia de Creative CommonsAquesta obra està sota una llicència de Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Unported